Monday, January 31, 2011

Potret Keunikan, keDamaian dan keIndahan BAKO (Fauna version)


Kulari ke hutan kemudian terjumpa Monyet
Kulari ke pantai kemudian lepak tengok Babi Janggut
Sepi, sepi dan sendiri aku layan Orang Belanda tengah makan
Aku mau bingar, aku mau di Tanjung Pandan Kecil
Bosan aku dengan kesibukan kota
Dan lantas ku naiki bot merentas sungai dan lautan
Seperti Kubong jika kusendiri
Lepak saja di Jetty biar ramai!
Biar berKelip Sang Kunang-Kunang!
Aih… ada Silver Leaf Monkey menyulam
Jaring laba-laba Hitam di tembok keraton putih
Kenapa tak goyangkan saja pokoknya biar Sang Pit Viper terjaga
Atau aku harus lari ke pantai belok ke hutan…





Akan kerana dah terlalu banyak kali sangat dah trip aku ke Taman Negara Bako, jadi pada kali ni aku hanya ingin berkongsi koleksi terbaek foto-foto yang di ambil di sana..dan pada entry kali ini hanya menunjukkan gegambar fauna-fauna yang terdapat disana, next entry aku masukkan foto-foto pemandangan serta lain-lain hal..
sesangat lah bz untuk bulan ni kerna banyak sangat trip melancong..so nntkan jelah gegambar dari koleksi perjalaanan aku..


...kredit diberikan kepada Mohd Dzulhelmi Nasir diatas sumbanagan gambar-gambar tersebut..


salah satu jenis pokok periuk kera

Ular Pit Viper

Bearded Pig
Add caption

Orang Belanda aka Proboscis Monkey

Biawak

Umang-umang

Green Crested Lizard

Gaya Mutu Keunggulan

Labah Putih

Burung Belatuk

Ulat Bulu

Labah Hitam

Ketam


di ambil semasa Mating Season

Owl

one of the smallest frog

Stick Insect


Collugo aka Kubong





next entry pasal gegambar pemandangan...bak kata omputih 'a picture tells a thousand stories"..sukahati aku je buat ayat..haha ok jmpa pada nxt entry..ketika ini mata dh macam ada Kubong je tengah bergayut dan badan sgt letih seperti baru je habis bergusti dengan babi janggut..haha coz baru balik dari Bako petang tadi then esok pagi pergi lagi ke Bako  bawa trip lain....I LOVE BAKO..haha


5 comments:

  1. saya pun....lain kali lau ada trip lagi nak ikut jgak...

    ReplyDelete
  2. tanx asrih..bila ko mo bw aku jenjalan d sana..huhu

    ReplyDelete
  3. ktk mpun ambik gamba ya ka? nang hebat

    follow sitok

    ReplyDelete